Utorak, MART 09, 2021
   
Text Size

KAKO U DETINJSTVU GUBIMO ZDRAVLJE - OPREZ SA ANTIBIOTICIMA

ISHRANA DECE

Oprezno sa antibioticima.

Ako se antibiotici uzimaju kada je to zaista potrebno, oni su izuzetni lekovi. Nažalost, antibiotici se prepisuju i kada se bez njih može i kod bolesti koje se uopšte ne leče antibioticima - virusne infekcije. To dovodi do nastanka brojnih novih kultura bakterija koje su otporne na antibiotike. Antibiotike treba uzimati u slučajevima kada se bez njih ne može. Antibiotici su veoma jaka sredstva, uništavaju i patološke i bakterije čije je prisustvo u našem organizmu krajnje neophodno.

U našem telu mnoge bakterije deluju u našu korist jer održavaju  zdravo stanje, pomažu varenje i apsorbovanje hranljivih materija. Druge bakterije održavaju korisne kvasne gljivice i pružaju nam značajne usluge.

Antibiotici i patogeni mikroorganizmi uništavaju i one bakterije koje deluju u našu korist čime dovode do dizbalansa u organizmu, naročito u crevima i povlače čitav niz promena koje imaju veliki uticaj na naše zdravlje.

Kada se bakterijama, koje drže pod kontrolom kvasne gljivice u našem organizmu, nanese šteta, onda se gljivica preterano razmnožava. Kada se to dogodi, desiće se još tri važne stvari:

1. Preseliće se u unutrašnji deo našeg tela, kada izađu iz creva. Kad se tu nasele, imuni sistem ih napada - jer su tu stranci. Štiteći se od imunog sistema, ti kvasci i gljivice proizvode hormonske materije koje:

- Slabe imuni sisem,

- Uništavaju hormone koji pomažu da se telo održi u normalnom zdravom stanju.

2. Kada kvasci i gljivice uginu, transformišu se u strane molekule, što izazva imunu reakciju, koja podriva i slabi imuni sistem, jer ga primorava da neprekidno reaguje na prisustvo produkata njihovog razlaganja.

Kada kvasci i gljivice prođu kroz zidove creva, ona postaju propustljiva i za druge supstance čije je prisustvo u našem telu nepoželjno. Tako nastaje sindromom povećane propustljivosti zidova creva. Te „druge materije“ su krupne čestice nesvarene hrane, najopasniji su  – ostaci belančevina. Kada one dospeju unutar tela, imuni sistem ih identifikuje kao tuđe i dolazi do imune reakcije. Tako dolazi do alergijskih reakcija, koje ne predstavljaju ništo drugo nego imunu reakciju na materije koje kod zdravih ljudi obično ne izazivaju takvu reakciju.

Uništavanje korisnih bakterija u crevima dovodi do:

 • Oštećenja zidova creva,
 • Hormonskog poremećaja imunog sistema,
 • Hronične alergije.

Stalne alergijske reakcije slabe imuni sistem koji postaje osetljiv na mikroorganizme, na koje on obično ne reaguje ako nema simptoma bolesti. Kao rezultat toga, imuni sistem postaje neuravnotežen i prestaje da pravi razliku između svog i tuđeg. Tada počinje da se bori protiv samog sebe i dolazi do pojave autoimunih bolesti: Reumatoidni artritis, multiplex skleroza, crveni lupus i dr.

Ovaj scenario je kod većine bolesti sa kojima se sve češće susrećemo: Alergija, nedostatak imuniteta, autoimune bolesti kao i mnoge bolesti virusne prirode.

Tako se razvija endometrioza, imunološki sterilitet, predmenstrualni sindrom, menopauza izazvana „autoimunim“ tireoditisom i ovaritisom, mnogi oblici raka. Ovaj proces može se smatrati ključnim za razumevanje i uspešno lečenje brojnih dečjih bolesti, kao što su hronični otitis i tonzilitis, razni oblici alergija, ekcemi i astme.

Logika ove karakteristike se potkrepljuje drugim zaključcima. S obzirom da se varenje razmatra kao proces transformisanja toplote, onda izuzetno hladni lekovi mogu da ometaju taj proces. U kineskoj medicini se to opisuje kao „oštećenje slezine“. Ako se slezina ošteti zbog pogrešne ili preterane upotrebe hladnih protivupalnih lekova, onda su razni simptomi koji tada nastaju povezani sa poremećajem varenja: Retka stolica, gasovi i nadutost stomaka posle jela. To su uzgredni efekti koje izazivaju antibiotici.

U kineskoj medicini slezina obezbedjuje zdravu, pravilnu Či energiju u telu. Nanošenjem štete slezini izazivamo umor, hladnoću u rukama i nogama, smanjenje apetita i bledu (sivožuto) boju lica. S obzirom da je slezina odgovorna za transport i pretvaranje telesnih tečnosti, onda se u slučajevima slabe Jang-Či slezine, voda i vlaga nagomilavaju, transformišu i zgušnjavaju u sluz.

Sa gledišta tradicionalne kineske medicine, nepravilna upotreba antibiotika dovedi do slabljenja slezine, što izaziva bolesti kao što su: Otitis, tonzilitis, alergije, nagomilavanje sluzi, prehladu, kašalj i astmu. Kada se infekcija vrati, daje se nova doza antibiotika i ulazimo u začarani krug.

Antibiotike treba uzimati kada su zaista neophodni. U poznatim zapadnim dečjim klinikama sistemom „budne pažnje“ za prepisivanje antibiotika, preporučuju ih samo kada postoje čvrsti dokazi (opšti simptomi, analiza krvi, rengenografija i dr.) da se infekcija ne može suzbiti bez antibiotika.

Nasuprot zapadnim, kineski lekari retko prepisuju samo jedan lek. Proizvodi Tiensa nisu samo jednostavan skup svih onih indikacija za koje lekar zna da će pomoći kod ove ili one bolesti. Kombinuju ih da bi delovali zajedno u istom pravcu – tako da svaki dodatak ishrani odgovara nekom delu opšte aktivnosti usmerene na obnavljanje energetske ravnoteže bolesnika.

Kineske lekari ne uzimaju u obzir samo bolest pacijenta već i karakteristike njegovog individualnog disbalansa. U slučaju iste bolesti, dva različita pacijenta dobijaju sasvim različite recepte za izlečenje. To je u skladu sa principom da ne treba lečiti samo bolest već i čoveka.

001_tiens_tianshi_srbija.gif

NOVA ISKUSTVA KORISNIKA

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

MUDROSTI DALEKOG ISTOKA

 • Bar sedam puta proveri pre nego što počneš da sumnjaš u nekoga.
 • Preterana iskrenost se često graniči sa glupošću.
 • Bogatstvo će biti uvek prisutno u kuću punoj smeha.
 • Čak i majmuni mogu da padnu sa drveta.
 • Hladan čaj i pirinač se mogu podneti; ono što se ne može podneti su hladan pogled i grube reči.
 • Ako žena nešto želi, popet će se na planinu da to i dobije.
 • Zemlja se uvek stvrdne posle kiše.
 • Najdublje reke teku tiho.